Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace
  • Hlavní strana
  • Blog
  • Prezidenti a zoufalí premiéři nesmí rozhodovat o bezpečnosti vakcín

Prezidenti a zoufalí premiéři nesmí rozhodovat o bezpečnosti vakcín

Je-li ruská vakcína Sputnik V dostatečně účinná a především bezpečná, není žádný důvod se jí z politických důvodů zříkat. Naopak, zachrání-li životy našich lidí, je bezpochyby vítána. Bezpečnost léků a vakcín však musí posuzovat jen nezávislé odborné instituce k tomu určené. Tou je pro nás Evropská léková agentura. Jedině ta v současné době disponuje dostatečným odborným aparátem schopným posoudit veškeré aspekty důležité pro tak komplikované a vážné rozhodnutí.

Je-li ruská vakcína Sputnik V dostatečně účinná a především bezpečná, není žádný důvod se jí z politických důvodů zříkat. Naopak, zachrání-li životy našich lidí, je bezpochyby vítána.

Bezpečnost léků a vakcín však musí posuzovat jen nezávislé odborné instituce k tomu určené. Tou je pro nás Evropská léková agentura. Jedině ta v současné době disponuje dostatečným odborným aparátem schopným posoudit veškeré aspekty důležité pro tak komplikované a vážné rozhodnutí. O bezpečnosti léčivých přípravků nemohou rozhodovat prezidenti nebo snad dokonce zoufalí premiéři. Vyvíjení politického tlaku, improvizace a obcházení pravidel v tak vážné otázce znamenají nezodpovědné zahrávání si s lidskými životy.

Správná cesta je, aby ruský výrobce, tak jako ostatní před ním, co nejrychleji požádal o certifikaci Sputniku V u Evropské lékové agentury. To však dosud neudělal. Může to znamenat, že o registraci nestojí, neboť nemá zájem vakcínu do Evropy dodávat, nebo se obává, že by nesplnil přísná bezpečnostní kritéria, která jsou pro výrobu a užívání léků v Evropě z důvodu ochrany obyvatel vyžadována. O tom však můžeme jen spekulovat, podstatné je, že takový krok neučinil.

Dovoz ruské vakcíny prosazují v Česku komunisté, prezident Zeman a nyní už i premiér. Vyvíjejí politický tlak na naše instituce a žádají výjimky a obcházení certifikačních pravidel. Nerespektují důležitost odborného posouzení. Namísto obcházení našich pravidel by se však měli obrátit na své přátelé v Moskvě s apelem, aby vakcínu registrovali v EU podle evropských bezpečnostních norem. Pak bychom ji mohli s klidným svědomím používat. Všechny ostatní snahy jsou jen nezodpovědné obcházení pravidel.