Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Novelu pandemického zákona nepodpořím

Dnes v Senátu projednáváme novelu pandemického zákona. Tuto novelu nepodpořím.

Chápu snahu vlády přijmout zákon, jehož současná podoba přestane na konci února platit. Chápu také důvody, proč vláda nechce napříště používat nouzový stav k boji proti pandemii. Jsem naprosto přesvědčen, že jejím cílem není zavedení totality a účelové omezování svobod občanů, jak záměrně uvádějí její političtí odpůrci.
Víte, že jsem covid nikdy nepodceňoval, jako lékař jsem pomáhal v loňském roce i na covidovém oddělení v nemocnici ve Slaném. Přesto jsem se rozhodl nepodpořit zrychlené schválení jednorázového zákona, který má zasahovat do práv občanů a ukládat jim povinnosti v takové míře, jak navrhuje novela. Je opravdu namístě posoudit, není-li na hraně ústavnosti.
Lehkovážnost, s jakou k základním demokratickým principům přistupovala předchozí vláda, přispěla k obrovské nedůvěře mnoha spoluobčanů ve stát. Musíme se vrátit k důkladné, věcné diskusi a získat větší podporu veřejnosti. Důvěra veřejnosti ve stát je totiž základním stavebním kamenem odolnosti naší společnosti vůči jakékoli krizi, nejen pandemické. Daň za pandemický zákon v současné podobě by mohla být příliš vysoká. V případě, že by se situace s covidem vážně zhoršila, má vláda stále k dispozici dostatek nástrojů včetně vyhlášení nouzového stavu.