Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Dopis A. Babišovi: odvolejte ministra K. Havlíčka

Ministr Havlíček svým konáním ohrožuje bezpečnost ČR. Faktickým přizváním Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan jedná proti zájmům ČR. Musí za to nést odpovědnost. V dopise proto spolu s dalšími kolegy a kolegyněmi napříč Parlamentem ČR vyzýváme A. Babiše, aby K. Havlíčka okamžitě odvolal ze všech vládních postů.

Celé znění dopisu, vč. jeho kopie, viz níže.

Vážený pane předsedo vlády,

my, níže uvedení členové Parlamentu ČR, Vás tímto vyzýváme k okamžitému odvolání ministra Karla Havlíčka ze všech vládních postů. Svým jednáním totiž ohrožuje bezpečnost naší země.

Bezpečnostní služby státu jasně doporučily nezvat Ruskou federaci do výběrového řízení na dostavbu Dukovan, odmítá to rovněž parlamentní opozice, bez jejíhož souhlasu nemá smysl projekt na dvacet let dopředu spouštět. Shoda ohledně možného přizvání Rosatomu do tendru ostatně není ani ve vládě samotné. Všechny tyto instance hodlá ministr Havlíček nyní obejít a zahájit tendr sám za sebe. Pokyn od jeho ministerstva, aby ČEZ oslovil čtyři uchazeče a předal jim zadávací dokumentaci, není nic jiného, než faktické zahájení tendru, jakkoli o tom ministerstvo s tzv. bezpečnostním dotazníkem mlží.

Naše země se právě nachází v ekonomicky i společensky nejkritičtějším období za desítky let. Podnikatelé, živnostníci a celé sektory naší ekonomiky bez nadsázky bojují o přežití. Země je ve stavu nouze. Veškerá pozornost ministra (a nezapomínejme, že Karel Havlíček vede ministerstva hned dvě) má být soustředěna na to, jak pomoci našim podnikatelům a ekonomice přečkat současnou krizi a co nejrychleji se po ní postavit na nohy. A také, jak pro to co nejstrategičtěji využít přes 170 miliard Kč z evropského fondu obnovy.

Ministr Havlíček se v této krizové situaci však stará o to, jak zajistit účast Rosatomu v projektu dostavby Dukovan. Tím jasně dokazuje, že zájmy naší země pro něj nejsou na prvním místě. Ministr Havlíček ohrožuje bezpečnost České republiky a měl by být okamžitě odvolán.

S pozdravem

Senátoři

Marek Hilšer
Mikuláš Bek
David Smoljak
Marek Ošťádal
Jan Horník
Miroslav Balatka
Jan Sobotka
Alena Dernerová
Karel Zitterbart
Václav Chaloupek
Pavel Kárník
Leopold Sulovský
Adéla Šípová

Lukáš Wagenknecht

Lumír Aschenbrenner


Poslanci
Helena Langšádlová
Pavel Žáček
František Kopřiva
Petr Gazdík
Jan Farský
Tomáš Martínek
Ondřej Benešík
Jan Lipavský

Jan Jakob

Petr Beitl

Marek Výborný

Vít Rakušan

Galerie